top of page
  • Foto van schrijverLynn Vandermast

Plaatsbeschrijving bij verhuur van commerciële panden


Een plaatsbeschrijving is verplicht in België bij alle huurovereenkomsten (met uitzondering van de pacht) binnen het residentieel, commercieel en industrieel vastgoed. De plaatsbeschrijving heeft als doel om geschillen te vermijden tussen huurder en verhuurder aan het einde van de huurperiode. Wij hebben er ons onze missie van gemaakt u hierin bij te staan waar nodig.

Maar wat is een plaatsbeschrijving nu concreet? Het is kort samengevat een document waarin de huidige staat van een pand beschreven wordt. Deze dient dus vooral om een onafhankelijke en objectieve vergelijking te maken van de staat van een pand tussen aanvang en einde van een huurovereenkomst.


Hoe werken wij?

  •  Bij aanvang handelshuur

U kan de plaatsbeschrijving online bestellen via ons contactformulier, per e-mail of ons telefonisch contacteren.

Na het maken van de afspraak wordt een opdracht opgesteld. Hierin wordt de opdracht tot plaatsbeschrijving bevestigd door zowel huurder als verhuurder met vermelding van het tarief.

Op het afgesproken tijdstip komen wij ter plaatste. Alle gegevens en foto’s worden op kantoor verwerkt tot een gedetailleerde plaatsbeschrijving en per e-mail verzonden aan beide partijen. 

Tot 10 dagen na de verzendingsdatum kunnen beide partijen opmerkingen bezorgen aan de expert. Deze opmerkingen worden dan opgenomen in een bijvoegsel bij het origineel verslag.

  • Bij einde handelshuur

U neemt opnieuw contact met ons op. Er wordt een afspraak ingepland, de plaatsbeschrijving bij intrede wordt vergeleken met de situatie bij einde huur. Eventuele huurschade wordt genoteerd en begroot.

Alle gegevens en foto’s worden op kantoor verwerkt tot een gedetailleerde plaatsbeschrijving bij uittrede huur en per e-mail verzonden aan beide partijen. 


Op welk ogenblik moet deze plaatsbeschrijving nu worden opgemaakt?


Dit kan:

  1. zolang het eigendom niet in gebruik is genomen;

  2. gedurende de eerste maand waarin het pand door de huurder in gebruik werd genomen

  3. bij het einde van de huurovereenkomst, tussen de datum dat de huurder zijn inboedel verwijdert en de einddatum van de huurovereenkomst, waarbij de huurder het recht heeft om de gehuurde ruimtes te betrekken tot de laatste dag.

 

Zoals blijkt is de plaatsbeschrijving erg belangrijk om de eventuele schade op het einde van de huur te kunnen vaststellen.  Wanneer een plaatsbeschrijving wordt opgemaakt, hebben beide partijen er belang bij dat ze zo nauwkeurig mogelijk is. Enkel dan kan ze beantwoorden aan het doel waarvoor ze werd opgemaakt.


Wenst u graag meer info en tarieven?


Contacteer ons gerust op info@kozily.be of bezoek onze website op www.kozily.be

Comments


bottom of page