top of page
  • Foto van schrijverLynn Vandermast

Refresh uw woning voor verkoop!1. Haal zoveel mogelijk #daglicht naar binnen

Dit doe je door de gordijnen, vitrages en lamellen helemaal te openen. Zelfs vitrages houden heel veel licht tegen. Prima tegen de inkijk, maar als u een #bezichtiging heeft, doe ze dan vooral open. Check ook of er geen meubels ‘in de weg staan’, die het daglicht tegenhouden.


Ik zie vaak dat verkopers in kleine slaapkamers een kast deels voor het raam hebben staan, bijvoorbeeld vanwege ruimtegebrek. Zet deze op een andere plaats, in een andere kamer, u kan hem wegdoen of ergens opslaan tijdens de verkoopperiode. Uw kamer zonder die kast wordt veel lichter en daardoor veel aantrekkelijker.

2. Was de ramen

U kan al de gordijnen open hebben, maar vuile ramen zorgen ervoor dat er nog steeds veel licht buiten blijft. Ramen wassen dus! Vooral serres en schuine dakramen worden snel vuil. Naast dat vervuilde ramen licht tegenhouden, geeft het kopers een slecht gevoel over de staat van onderhoud van je huis. Een extra keer ramen wassen tijdens de verkoopperiode is daarom zeker geen overbodige luxe.


3. Check de kleur van de muren

Spierwit is de beste #kleur die je kunt gebruiken om een kamer lichter te maken. Waarom? Omdat wit het meeste licht reflecteert, waardoor de hele ruimte oplicht. Val niet in de valkuil van lichte tinten. U denkt misschien dat die hetzelfde effect als spierwit hebben, maar in werkelijkheid absorberen zelfs lichte tinten, zoals beige, heel veel licht. Bij verkeerd gebruik kan een ruimte hierdoor al snel veel donkerder worden en kleiner aanvoelen.

Pas op voor het ‘badkamer-effect’. Alleen maar spierwitte muren kan heel ongezellig overkomen. RAL 9010 is een veilige keuze. Dat is een ‘warme’ wit die veel licht reflecteert. En één muur in een bijpassende tint mag best. Kies echter wel de juiste muur uit, namelijk die muur waar al veel licht op valt en de ruimte niet donkerder maakt.


Veel witte muren zonder ‘badkamer-effect’ vanwege de combinatie met een warme houten vloer en lichtgrijze meubels.


4. Zorg voor een lichte vloer

Donkere vloeren zijn prachtig, ze geven een ruimte #sfeer en cachet. Helaas kunnen ze een ruimte ook veel donkerder maken, omdat ze veel licht absorberen. Een hoogglanzende afwerking zorgt voor veel reflectie en hoeft daarom geen probleem te zijn.

Een matte, bijvoorbeeld antraciete natuurstenen, vloer maakt een ruimte wel een stuk donkerder. Zo’n vloer is natuurlijk prachtig, laat die vooral liggen. De kunst is om dit grote donkere vlak te doorbreken met lichte, witte meubelen en #woonaccessoires.


Een wit vloerkleed reflecteert veel licht en maakt deze ‘donkere’ kamer lichter.


5. Vermijd zware donkere meubels in de woonkamer

Ook al heeft u mooie witte muren, heel veel donkere en zware meubels kunnen je woonkamer toch zwaarmoediger maken. Ik zie in veel huizen, waar ik kom voor #verkoopstylingadvies ‘zware’ donkere banken staan. Heerlijk om in weg te zakken, maar met donkere kussens erop wordt de bank een ‘donkere vlek’ in je woonkamer.


De oplossing? Maak die meubels lichter en ‘luchtiger’ door ze te combineren met lichte woonaccessoires. Bijvoorbeeld een beige sprei over een donkerbruine bank, witte kussens in een donkerblauwe fauteuil of een grote witte vaas in een zwarte kast.


De witte kussens op de zwarte bank zorgen voor balans in combinatie met de antraciete muren.


6. Vervang ‘lichtvangers’

Donkere velours gordijnen zijn echte lichtvangers. Perfect om warmte en sfeer te creëren in uw huis. Tijdens de verkoopperiode van het huis absorberen ze helaas veel te veel daglicht.


Gordijnen hangen naast en soms deels voor het raam. Veel licht dat daar je woonkamer binnenvalt, wordt gelijk weggenomen door die gordijnen. Zonde! Pak deze gordijnen alvast in voor uw nieuwe woning en hang tijdelijk lichte witte gordijnen op. U zal versteld staan van het effect!


7. Check je tuin


In de zomer als uw tuin in volle bloei staat, is de kans groot dat struiken of bomen daglicht tegenhouden. Snoei takken van bomen die veel licht tegenhouden. Verplaats of verwijder struiken die te dicht bij de ramen staan waardoor ze licht tegenhouden.


Bepaal ook of het handig is om je zonnescherm tijdens bezichtigingen open te houden. De woonkamer blijft wel lekker koel tijdens een warme dag, maar tijdens een bezichtiging is het vaak slimmer om te laten zien hoeveel licht er in jouw huis valt.


Een zonnescherm kan een luxe zijn die je wilt laten zien, maar zorgt ook voor schaduw in de woonkamer.


8. Spiegeltje spiegeltje aan de wand….


Mijn gouden tip is het gebruik van spiegels. Spiegels reflecteren heel veel licht. Ze geven daarnaast ‘doorkijkjes’ in een muur, waardoor je woonkamer, hal of slaapkamer veel ruimtelijker wordt. Spiegels zijn de perfecte ‘lichtmakers’ en ideaal om op te hangen op plaatsen waar anders een donker schilderij hing of andere persoonlijke wandversieringen zoals familiefoto’s.


9. Doe lampen aan


Tijdens donkere dagen, zeker in de winter als de dagen kort zijn, kan het zelfs in ‘lichte huizen’ de hele dag somber en donker blijven. Heeft u die dag toevallig een bezichtiging gepland? Doe dan die lampen aan die uw woning optimaal verlichten.


Nog beter, doe de lampen van te voren al aan! Laat een kijker nooit een donkere onverlichte ruimte binnen stappen. Maak het daarom van te voren in alle kamers en ruimtes licht. Dit geeft een kijker een veel beter gevoel dan in een ‘donker hol’ binnen te stappen.


10. Plan een bezichtiging op het juiste moment van de dag


In België weet je nooit van te voren wat voor weer het gaat worden. Waar u wel invloed op heeft, is het tijdstip van een bezichtiging. Plan altijd een eerste bezichtiging overdag! Dan heeft u de meeste kans op veel daglicht in huis.


Houd er rekening mee dat in de winter de dagen kort zijn. Plan een bezichtiging dan tussen 10 uur ’s ochtends tot uiterlijk 4 uur ’s middags. Heeft u een hele mooie buitenverlichting die u graag aan kopers wilt laten zien? Dan heeft u een goed excuus om kijkers uit te nodigen voor een tweede bezichtiging!


Probeer bovenstaande tips en laat de kans op een succesvolle verkoop niet liggen!!


Succes!!


Liefs


Lynn


Комментарии


bottom of page